Rólunk

Történetünk úgy 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor hőerőmű tervezés kapcsán biomassza tüzelőanyag után kutatva megismerkedtünk a cukorcirokkal. A fajtától függően 2-4 m magasságot is elérő növény értékes tulajdonságai sokat ígérő lehetőségeket kínáltak.

A cukorcirokból történő szirup előállítás mintegy 150 éves múltra tekint vissza az USA-ban, ahol napjainkban kis üzemek, családi farmgazdaságok készítik tradicionális módszerekkel a Sweet Sorghum Syrup-ot. Ezt a barnás-fekete színű, melaszos-karamellás ízű szirupot előszeretettel használják főzéshez, sütéshez, sőt magas ásványi anyag, aminosav és vitamintartalma miatt önmagában is fogyasztják. A cirok nektár kinyerésére és fogyasztására elszórtan találunk példát Indiában és Szudánban is. Az ipari méretű feldolgozással több ízben próbálkoztak több helyen, de a trópusi területeken a cukornád, a hűvösebb, mérsékelt övi régiókban pedig a cukorrépa alapú cukorelőállítás eddig gazdaságosabbnak bizonyult. Úgy véljük, azokban az országokban, ahol a cukornád nem termeszthető és a cukorrépa számára sem eléggé hűvös és csapadékos a klíma, mint amilyen pl. Magyarország is, magas termésbiztonsága és stabil hozama miatt kiváló cukorforrás lehet a cukorcirok. A növényi nektár értékes beltartalma folytán a cirokszirupok egy egészségesebb édesítési alternatívát képviselhetnek.

Ennek megvalósítására termesztési kísérletekbe kezdtünk, majd próbákat végeztünk a nektár kinyerésére, melyhez a cukornád feldolgozás technológiáját vettük alapul. Részt vettünk támogatott kutatás-fejlesztési projektekben a Budapesti Műszaki Egyetemmel, valamint a Gödöllői Agrártudományi Egyetemmel karöltve. Ezután laborvizsgálatok sorozata, majd dietetikai konzultációk következtek. Gépeket, eszközöket fejlesztettünk, és kialakítottuk azt a speciális know-how-t, melynek segítségével üzemi körülmények között, a legmagasabb higiénés és élelmiszerbiztonsági szempontoknak megfelelve vagyunk képesek stabil és magas minőségű termékek gyártására. Szakmai hátterünket a Cukoripari Kutatóintézet, valamint az egykori szerencsi cukorgyár szakemberei is erősítik.

Cukorcirok alapú termékeink SORGOVIT márkanév alatt fognak kereskedelmi forgalomba kerülni.