Felhasználási területek

Azokon a területeken, ahol cukornád vagy cukorrépa nem termeszthető, a cukorcirkot szirup készítésére használják. Az USA-ban a 19. század közepétől hagyománya van a cukorcirokból történő szirup készítésének. A sűrű, barnás-fekete színű, jellegzetes melaszos ízű Sorghum Syrup népszerű termék számos gasztronómiai felhasználási lehetőséggel. Jellegzetes illatát és ízét a benne található szerves savaknak, illetve az előállítási folyamat során bekövetkező reakcióknak és karamellizációnak köszönheti. A Sorghum Syrup-ot magas ásványi anyag tartalma miatt a házi patikában is tartják és egészségvédő szerként, vagy betegség megelőzésére is alkalmazzák önmagában fogyasztva.

felhasznalas

Takarmányozási céllal a cukorcirok silótakarmányként, vagy magját egyéb takarmányhoz keverve hasznosítható. A cirkot a sör-, maláta- és alkoholiparban is alkalmazzák, illetve élelmiszerként hasznosítják. A cirokszár présmaradvány, valamint a felaprított levélzet és buga a talajba visszadolgozva kiváló tápanyag utánpótlás és állagjavító.